De titel van de website komt voort uit de initialen van mijn naam J.D.N. en dan fonetisch Je..De..En, aldus ontstaat Jedeen.

Waarom een website over het bouwen van een home cockpit, er zijn er immers al zoveel. Klopt......maar ieder homecockpit bouwer benaderd het bouwen geheel op zijn eigen wijze.
Iemand met een klein budget zal trachten zoveel mogelijk zelf te bouwen.....Iemand die geen verstand van electronica heeft zal deze kant en klaar kopen.....Iemand met een ruim budget zal een kant en klare cocpit kopen....enz, enz.

Mijn benadering is: alles wat als frame te verkrijgen is dat koop ik en de electronica en programmering doe ik grotendeels zelf.
Van beroep ben ik installateur en alles wat dus met draad, knopjes, schakelaars en licht (led's) te maken heeft, zet ik zelf in elkaar.

Waarom een cockpit zelf bouwen?
Vanaf mijn 30e levensjaar ben ik al bezig met vliegen. Eerst als privat pilot op kleine vliegtuigen (chesna's en pipers), toen als modelvlieger (helicopter) en daarna een hele tijd niets wegens andere interesses (kinderen, zaak). Tussendoor toch steeds met flightsimulatoren in de weer zodat de interesse voor het vliegen nooit is wegeƫbd.
Als installateur ben ik dagelijks bezig om machines te laten doen wat ik wil.......en daar is dan ook de directe link met het simulator vliegen in b.v. een B737.
Je programmeert een FMC en de vliegmachine doet wat jij die machine hebt opgedragen.

Op een gegeven moment ben je het "drukken" op toetsjes en knopjes die op een beeldscherm staan meer dan zat en wil je meer, vooral dat gevoel met echte knoppen en toetsen wil je ervaren....et voila......de slotsom is dan.....bouw zo'n ding dan maar zelf.

Makkelijker gezegd dan gedaan, ervoer ik later. Het internet bevat zoveel informatie dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet.
Dan ga je de diverse fora's op.....mijn lieve hemel.....op dat moment kom je erachter dat het bouwen van zo'n cockpit van diverse zijden te benaderen is, zoals hiervoor al is vermeld

Als je dan eenmaal een beginkeuze hebt gemaakt dan maak je ook je eerste fouten.
Om andere dergelijke, soms kostbare, fouten te besparen, maak ik dus onder andere ook deze website.

De lezer zal b.v. in het hoofdmenu een menutoets vinden, genaamd "Afkortingen". Een van de dingen waar ik zelf in het begin (als beginneling) tegen aanliep zijn de gebruikte en gebruikelijke afkortingen in de homebuild cockpit wereld.
Hierboven staat b.v. al zo'n afkorting (FMC) hetgeen staat voor Flight Management Computer......wat een dergelijk apparaat doet zal op de pagina "Afkortingen" worden uitgelegd.

Derk Nijweide.
Mag ik mijn website even voorstellen ?
OVER MIJ