FWD OVERHEAD
Op 30 december 2013 heb ik bij ProSimParts de panelen voor de FWD Overhead besteld alsmede de panelen voor
het pedestal.
De FWD Overhead wordt geleverd met alle schakelaars, knoppen,  gauge dials en 7 segments displays.
Het pedestal kan ook besteld worden met alle communicatie panels voorzien van displays, schakelaars en knoppen.
Ik heb van deze mogelijkheid gebruik gemaakt.

Aanvankelijk waren er problemen met de levering van de dual concentric encoders, waardoor de levering van de panels met 6 weken vertraagd raakte. Bij de levering van de panels kon ik begrijpen waarom. De nieuwste rotary encoders voor de communicatie panels zijn niet meer de dubbele encoders die d.m.v. tanwielen worden voortbewogen, maar alles zit nu in 1 compacte encoder inclusief de pushbutton.
Uiteraard dient er eerst een raamwerk gebouwd te worden waarop de panels zullen worden gemonteerd.


Daarna dienen de printjes en tekstplaatjes voor de diverse annunciators te worden gemaakt.

En dan bedraden.
Wordt vervolgd
Augustus 2015: De panelen zijn geplaatst en de printjes met de diverse leds voor de diverse annunciators  zijn aangebracht. Nu alleen nog de bedrading, de displays, de achtergrond verlichting en de diverse gauges en uiteraard de besturing voor het geheel.
In de Forwarding Overhead bevinden zich 2 panelen met displays. Te weten het Electrical Display Control Panel en
het Pressurization Control Panel. Voor beiden heb ik eerst een paar eenvoudige printkaartjes gemaakt. Zoals te zien is op de eerste foto.
Bij het aansluiten van de displays bleken de gestuurde displays voor het Electical Display Control Panel van het type common anode te zijn, terwijl de Sismo kaarten alleen displays met common kathode aan kunnen. Via een chinese verkoper heb ik toen alsnog de betreffende displays gekocht. Helaas kon ik de 3digit displays niet in de juiste kleur krijgen. Omdat de displays mbv ic-voeten zijn aangesloten kan ik deze later alsnog vervangen door displays van de juiste kleur.
De 6 digit displays voor het Pressurization Panel waren wel van de goede kleur en type.
Ieder paneel heb ik afzonderlijk moeten bedraden. De bedoeling was om iedere groep outputs en inputs een apparte kleur draad te geven, hetgeen ook gerealiseerd is.....maaaarrr..  Ik had van Sismo aansluitlijsten voor de inputs en outputs gekregen alsmede een executable programma voor de FWD. Het bleek echter dat die lijsten totaal niet klopten met het programma. Het heeft mij dan ook bijna een maand gekost om al die inputs en outputs uit te zoeken.
Daarvoor moest ik de FWD op een draaibaar onderstel monteren (zie laatste foto) omdat ik steeds weer een switch of rotaryswitch enz. moest bedienen om te kijken op welke input deze aangesloten moest worden. Natuurlijk moest ik ook steeds een output aanzetten en controleren of deze overeen kwam met de output die door het programma was geactiveerd.
Ik ben in een later stadium van plan om het programma zelf te herschrijven, omdat enkele features in de executable van Sismo niet voorhaden zijn, zoals de regeling van brightness van de displays.
Zoals op de laatste foto is te zien, is de electronica op de achterzijde van de plaat voor de achtergrond verlichting gemonteerd. Midden onder is de CPU te zien met daarnaast aan de linkerkant de servokaart (geel) voor de diverse gauges. Boven de CPU zijn twee zgn. input-daughter-boards te zien (groen) met daarboven een output-daughter-board. De 10 interface kaarten aan de zijkant zijn alleen om de overgang tussen flatcable en gewone draad tot stand te brengen.
Voor de achtergrond verlichting (backlight) heb ik een plexiglas plaat van 3mm dik bij de Gamma gehaald. Hierop heb ik aan een zijde eerst zwarte tape geplakt en daarop ledstrips geplakt. 120 leds per meter. Ondanks dat er tussen de verlichting en de panelen een ruimte van 20 cm zit is het effect prima.
Displays
Backlight
Bedraden
Gauges
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Aangezien ik de beschikking heb over een kleine CNC router en een kleine draaibank, was het dus eenvoudig om zelf de diverse gauges te maken. Zoals op bovenstaande foto's is te zien.
De gebruikte materialen zijn: 6mm dik trespa, voor de afstandbussen en opvulplaat aan de voorzijde van de gauge.
3mm dik trespa en 3mm transparante acrylplaat, voor de tandwielen en servohouders.
5mm 30% lichtdoorlatend witte acrylplaat voor de wijzers.
alu buis 6 x 1mm, als as voor gauges met 2 wijzers. De buis dient dan tevens als geleiding voor een van de wijzers.
4mm stalen as voor de wijzers, bij gauges met enkelvoudige wijzers.
Makeblock micro servo's. Type MB-95026  Te verkrijgen bij: http://www.kiwi-electronics.nl/robotics/robotics-mechanical-parts/makeblock-motors

Gereed
April 2016:  Eindelijk gereed, alles functioneerd zoals het moet. Voor de achterzijde moet nog een overkapping gemaakt worden maar dat is van latere zorg.
Nu nog de After Forward Overhead en het geheel kan in de cockpit gemonteerd worden. Tot zolang staat de FWD naast de cockpit op de werkbank.